Acasă Externe Ajutorul financiar și militar pentru Ucraina, la minim! A obosit Vestul?

Ajutorul financiar și militar pentru Ucraina, la minim! A obosit Vestul?

153
0
Zelensky s-a ales în SUA cu promisiuni și o bătaie pe umăr din partea lui Joe Biden
Zelensky s-a ales în SUA cu promisiuni și o bătaie pe umăr din partea lui Joe Biden

Ajutorul financiar și militar acordat Ucrainei de către democrațiile occidentale pentru susținerea efortului de război a atins un minim istoric. După aproape 2 ani în care a pompat tot ce a putut pompa, Vestul pare să obosească. Doar aproximativ 2 miliarde de dolari au intrat în Ucraina în luna noiembrie, în condițiile în care 2/3 din bugetul acestei țări este construit pe contribuția SUA și UE. Care sunt motivele care au generat această situație cu potențialul de a produce colapsul rezistenței ucrainene și, implicit, victoria totală a Rusiei lui Putin?

În primul rând, vin alegeri cam peste tot, în UE și SUA. Dar și în Rusia. Chiar și în Ucraina ar trebui mimată democrația. În Occident, populația nu susține trimiterea miliardelor în Ucraina, fără niciun fel de control, fiind destul semnale că băieții deștepți s-au înfruptat consistent din acestea, iar armele trimise pentru a fi folosite împotriva Armatei Roșii au ajuns peste tot în lume, chiar și în mâinile Hamas.

În al doilea rând, sancțiunile impuse Rusiei au avut un efect de bumerang și au lovit puternic, mai ales economiile din UE. Pentru a putea susține Ucraina, UE trebuie să producă bani mai mulți decât înainte de război, ceea ce nu se întâmplă. Toate țările se confruntă cu inflație cronicizată, gradul de îndatorare crescând exponențial în ultimii ani. 15 trilioane de dolari este datoria totală a țărilor din UE, plus un trilion împrumutat de Comisie. Aceasta pare totuși mică în comparație cu datoria SUA de 34 de trilioane de dolari, numai că economia SUA este mult peste economia europeană. În termeni PIB, SUA a ajuns la 25 de trilioane, în timp ce UE se zbate pe al treilea loc în topul mondial cu 18 trilioane. Creșterea PIB din ultimii 2 ani nu trebuie să înșele pe nimeni, pentru că nu este una reală, ci doar un efect al inflației.

În al treilea rând, vocile care susțin că Ucraina nu poate câștiga războiul s-au înmulțit, o contribuție importantă având eșecul contraofensivei din această vară. Niciunul dintre obiectivele propuse de Ucraina și aliații occidentali nu a fost atins. Mai mult, Rusia nu pare dornică să înghețe conflictul în această iarnă și și-a intensificat eforturile pe cam toată linia frontului. Și dacă Ucraina nu poate câștiga războiul, de ce să fie irosite resurse importante atât umane, cât și materiale? Care e logica?

În al patrulea rând, situația geopolitică mondială s-a complicat grav pe parcursul anului 2023. Caucaz, Gaza, Sahel, Guyana, Taiwan sunt puncte fierbinți care necesită alocarea de resurse, ceea ce conduce inevitabil la reducerea capacității de asistență pentru Ucraina.

În al cincilea rând, creșterea capacității de producție a complexului industrial militar occidental nu poate ține pasul cu necesitățile actuale. Chiar dacă deține supremația din punct de vedere tehnologic, occidentul nu poate impune industriei un nivel de război, decât dacă se află în stare de război. Nimeni nu investește masiv în linii de producție noi cu riscul ca acestea să fie abandonate peste câțiva ani din lipsă de comenzi, în special în ceea ce privește proiectilele de artilerie grea, cel mai utilizate în conflictul din Ucraina.

Iar în ceea ce privește echipamentele complexe este aproape imposibil să le produci fără personal specializat. Rusia, cu un regim autocrat și o industrie de armament aproape în totalitate de stat se confruntă cu exact aceleași probleme, chiar dacă, din punct decizional, procedurile cu privire la mărirea producției sunt mult mai simple. Exact din acest motiv au trecut pe planul doi producția de echipamente avansate tehnologic și se axează pe modernizarea armamentului existent și pe producția de sisteme de generație mai veche, care s-au dovedit fiabile, sunt mai ieftine și mai ușor de realizat în cantități mari.

Așadar, acestea sunt principalele cinci motive pentru care Ucraina se află acum la o mare cumpănă. Fără finanțare și fără armament, nu poate rezista foarte mult. De altfel, în următoarele săptămâni, este foarte posibil să piardă teren important, din punct de vedere strategic, pe front.

Mariinka, aflată în proximitatea vestică a Donețk-ului, o poziție extrem de fortificată și disputată încă din 2014, e aproape pierdută. Doar câteva puncte de rezistență mai sunt deținute de armata ucraineană în nord-vestul localității.

Avdiivka, o altă poziție extrem de importantă din nord-vestul orașului Donețk, o fortăreață considerată până nu demult inexpugnabilă, este aproape încercuită și pare că va avea soarta Bakhmut-ului. Rușii au reușit să provoace primele breșe și să pătrundă, practic, în oraș.

În zona Bakhmut, Armata Roșie începe să recupereze teritoriile pierdute după ce a înlocuit trupele Wagner.

Mai la nord, Siversk nu mai are mult până va fi sub asediu, situație în care se află și Kupiansk.

În concluzie, războiul de uzură este favorabil Rusiei și Putin, chiar dacă nu are nevoie, își va dori o victorie de etapă înaintea alegerilor din martie, astfel că ne putem aștepta și la o intensificare a bombardamentelor. În condițiile expuse mai sus, la care se adaugă intensificarea cu succes a atacurilor cibernetice asupra rețelelor și reducerea capacităților de apărare antiaeriană, este de așteptat o evoluție sumbră a situației din Ucraina în următoarele trei luni.