Home Externe America alege! Iowa deschide balul, pe viscol și ger! Femeile fac legea!

America alege! Iowa deschide balul, pe viscol și ger! Femeile fac legea!

0
Trump Country is run by a women's gang
Trump Country is run by a women’s gang

America începe de azi să își aleagă candidații pentru funcția de președinte, cel de-al 47-lea din scurta istorie a SUA. Spectacolul este viciat de faptul că Partidul Democrat și-a inhibat orice tentativă de a pune sub semnul întrebării desemnarea lui Joe Biden pentru un al doilea mandat. Prin mijloace care nu au nimic în comun cu democrația.

Cel mai elocvent exemplu este reprezentat de marginalizarea lui Robert F. Kennedy Jr., nepot al celebrului JFK și fiu al nu mai puțin celebrului procuror general și senator Robert Kennedy, ambii asasinați. Primul în timpul mandatului de președinte, iar fratele lui în timpul alegerilor primare în care era favorit pentru nominalizare. Urmașul lor politic a luat decizia să candideze ca independent, cu toate că șansele să câștige dintr-o astfel de poziție sunt nule.

Republicanii își respectă electoratul și au propus mai mulți candidați. O parte s-au retras deja, ultimul pe listă fiind Chris Christie, fost guvernator al statului New Jersey. Christie a fost un aliat al lui Trump în 2016, dar lanțul de iubire s-a rupt și Trump nu l-a susținut pentru realegere în 2018, fiind înlocuit în funcție de un democrat. De atunci, Christie este unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Donald Trump.

Din cei peste 400 de candidați înscriși în cursa pentru nominalizare, doar 13 au inițiat o campanie electorală, însă 8 dintre aceștia au renunțat până la începerea alegerilor. Cei cinci candidați rămași în cursă sunt Asa Hutchinson, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy și Donald Trump. Cu excepția primului, ceilalți trei contracandidați ai lui Trump sunt creații sau adepți ai politicii promovate de Trump.

Asa Hutchinson este din vechea gardă republicană și a fost guvernator al statului Arkansas. Norocul lui, ca republican anti-Trump declarat, a fost că în 2022 nu a mai putut candida la funcția de guvernator, deoarece a atins  limita de mandate, fiind înlocuit de Sarah Elizabeth Huckabee Sanders, sprijinită de Trump. Aceasta este prima femeie guvernator al statului Arkansas, dar și cel mai tânăr. Tatăl ei a fost guvernator între anii 1996 și 2007. Aceasta este una dintre multele femei politice ale lui Trump.

Nikki Haley este alta. În 2017, a demisionat din funcția de guvernator al statului Carolina de Sud pentru a face parte din administrația Trump ca ambasador SUA la ONU. Chiar dacă aparent relațiile dintre Haley și Trump au devenit contondente, femeia l-a apărat mereu pe Trump și își menține șansele de a obține nominalizarea ca vice-președinte a acestuia. Practic, Haley copiază punct cu punct politica Trump, doar că este mai agresivă și mai pe placul complexului militaro-industrial. Diferența dintre cei doi este că în timp ce Trump vorbește de pace în 24 de ore, femeia vrea război cu tot mapamondul, de la Rusia la China, trecând prin Iran și Coreea de Nord.

Ron DeSantis este și el un adept al politicilor lui Trump, dar de când a fost ales guvernator al statului Florida crede că poate să facă mai mult decât a reușit mentorul său. Motiv pentru care Trump se simte trădat și îl numește cu fiecare ocazie Ron DeSanctimonious și îl plasează în aceeași categorie cu Asa Hutchinson, afirmând că are nevoie urgentă de un transplant de personalitate. Astfel, șansele ca Ron DeSantis să fie nominalizat de Trump ca vicepreședinte sunt minime.

Donald Trump conduce detașat în toate sondajele pentru nominalizare, dar și pentru alegerile de la finalul anului. Joe Biden a fost cel mai bun agent electoral pe care îl putea avea Trump. Tentativele de a-i bloca calea spre Casa Albă nu fac altceva decât să îi mărească șansele pentru a obține cel de-al doilea mandat.

Venind vorba de desemnarea vicepreședintelui, Donald Trump a afirmat că acesta a fost deja stabilit, dar că va fi anunțat la momentul potrivit. Singurul bărbat care are șanse reale la nominalizare este realizatorul TV Tucker Carlson, cu cea mai mare audiență din SUA, chiar și după ce a fost concediat de Fox News, suporter devotat al politicilor lui Trump.

Însă, cel mai probabil, Trump va prefera o femeie pentru această poziție, pentru că femeile s-au dovedit mult mai loiale și mai combative decât bărbații politici. Prima, așa cum am menționat este Nikki Haley.

Ce-a de-a doua este Kari Lake, cu background profesional în televiziune. În 2022, aceasta a fost susținută de Donald Trump la funcția de guvernator al statului Arizona, iar acum va candida pentru postul de senator. Asemeni lui Trump, Kari Lake susține că în 2022 a fost împiedicată să ocupe funcția de guvernator prin vicierea procesului electoral, mulți dintre alegătorii săi fiind împiedicați să voteze din cauza unor probleme tehnice. Provocate nu de către democrați, ci de adepții și urmașii republicani ai răposatului senator John McCain, cei care au organizat alegerile și încă au o mare influență în instituțiile statului Arizona.

Alte două femei au mari șanse să fie nominalizate pentru funcția de vicepreședinte. Acestea ocupă funcția de guvernator al statelor Arkansas și Dakota de Sud, Sarah Elizabeth Huckabee Sanders (de care am amintit mai sus) și Kristi Noem.

Iar alte două au șanse mai reduse, reprezentantele statelor New York și Georgia, Elise Stefanik și Marjorie Taylor Greene.

În ceea ce privește campania electorală din Iowa, primul dintre statele americane care va desemna candidatul republican pentru presidențiale, Kari Lake și Marjorie Taylor Greene au fost omniprezente, în special prima, deoarece acesta este statul în care și-a petrecut copilăria și și-a făcut studiile, inclusiv cele universitare. Din partea locului, cel mai important susținător al lui Trump este procurorul general Brenna Bird, evident, femeie.

Tot o femeie este și principalul susținător din Iowa al lui Ron DeSantis, respectiv guvernatorul Kim Reynolds. Iar senatorul Joni Ernst sprijină pe Niki Halley, dar nu exclude și o posibilă susținere pentru  Donald Trump.

Cel mai longeviv senator republican este Chuck Grassley din Iowa. Aceasta a intrat în Senat în anul 1980 și se află la al 8-lea mandat de 6 ani, obținut în 2022, sprijinit și de Donald Trump. Nanogenarul pare singurul care respectă decizia din 2022, prin care s-a stabilit ca oficialii statului să nu sprijine public niciunul dintre candidați. Însă, toate temele politice susținute de Chuck Grassley fac parte din agenda lui Donald Trump. În Iowa, există o tradiție politică care poartă numele senatorului: “full Grassley”. Acesta se laudă că, în fiecare an, face vizite de lucru în toate cele 99 de județe (county) ale statului, din 1981 și până în prezent. Această tradiție a fost preluată de majoritatea celor care vor votul alegătorilor din Iowa.

Motiv pentru care am lăsat la urmă cel de-al cincilea candidat, omul de afaceri Vivek Ramaswamy. Acesta a realizat în Iowa un “double full Grassley”, adică a ajuns de cel puțin 2 ori în fiecare județ pentru întâlniri electorale. Totuși, Vivek este plasat în sondaje pe locul al 4-lea, cu toate că are un discurs mult mai bine articulat și argumentat decât cei doi challengeri ai lui Trump, DeSantis și Haley.

Un alt eveniment major poate influența prezența la urme a alegătorilor din Iowa. În ziua alegerilor, statul va fi învăluit de viscol și ger, temperaturile fiind cele mai scăzute din istorie, cu valori minime ce se apropie de -30 grade Celsius. Precedentul record negativ pentru ziua alegerilor datează din 2004, când au fost înregistrate -8 grade Celsius. Dovadă pentru republicani că încălzirea globală este doar o teorie a conspirației promovată de democrați.

Donald Trump va obține cu siguranță cele mai multe voturi în Iowa. Surpriză poate fi considerată doar diferența, mai mare sau mai mică decât cea indicată de sondaje și ordinea în care se vor clasa ceilalți trei contracandidați.

Exit mobile version