Donald Trump a câștigat deja alegerile din noiembrie. Știu și democrații, motiv pentru care încearcă prin orice mijloace să-l împiedice să candideze. Votul de luni din Iowa a confirmat ceea ce sondajele indicau. O victorie istorică pentru Trump, care a obținut cel mai mare scor din istoria modernă: 52%!
JOE „FATAL ERROR!” BIDEN, PRINCIPALUL AGENT ELECTORAL AL LUI TRUMP
Succesul lui Trump se datorează în mare parte administrației Biden, cea mai mare eroare din istoria SUA. În cele 10 luni rămase până la alegeri, procentele lui Biden vor continua să scadă, cu toate că nimeni nu credea că este posibil să se atingă nivelul actual de 33%.
Sondajele arată clar că problemele principale pentru americani sunt economia, securitatea granițelor și politica externă. Administrația actuală este varză în toate cele trei domenii, în timp ce Trump a excelat la aceste capitole și nimeni nu o poate nega.
Conform sondajelor realizate până acum, Trump câștigă în 30 de state, iar alte 5 sunt la bătaie. Însă, Biden mai are timp să își supere rău alegătorii, în special pe extremiștii de stânga, care i-au adus minim 15% la alegerile din 2020. Evident, aceștia nu vor vota pentru Trump, dar vor avea o mare reținere să mai voteze pentru Biden. Protestatarii care au rupt gardurile la Casa Albă în urmă cu câteva zile, nu sunt republicanii MAGA, ci votanții lui Biden care se simt trădați de actualul chiriaș de la 1600 Pennsylvania Avenue. Și scandau, Genocide Joe!
DEMOCRAȚIE AUTENTICĂ LA POLUL FRIGULUI PE 15 IANUARIE
Chiar dacă a fost vorba de alegeri primare într-un stat mic, victoria din Iowa a năucit toți adversarii, republicani și democrați. Trump a învins în 98 din cele 99 de diviziuni administrative, pierzând un singur county în favoarea lui Nikki Haley, la un singur vot diferență. Votul unui Florin Câțu, rupt de beat, aflat la studii la Universitatea Iowa care ține de Johnson County, fieful ultraliberal al democraților. O ciudățenie a a alegerilor primare republicane este că și democrații au drept de vot dacă își schimbă în ziua respectivă înregistrarea din democrat în republican.
Trump, cu ajutorul lui Biden, câștigă tot mai mult teren pe zone mai puțin favorabile în urmă cu patru ani. În termeni lor, este vorba de segmentele latino, bărbați afro-americani, femei și studii superioare.
PARTIDUL REPUBLICAN SE ALINIAZĂ ÎN SPATELE LUI TRUMP
Dovada cea mai clară că Trump se află pe curentul care duce la Casa Albă este sprijinul masiv primit din partea rechinilor republicani din Senat. Chiar dacă senatorii sunt în cahoots cu democrații, nu riscă să se pună rău cu viitorul Comandant Suprem. Astfel, până în acest moment, 25 de senatori și-au anunțat sprijinul pentru candidatura lui Trump. Doi senatori l-au susținut pe Tim Scott, dar acesta s-a retras, alți 9 au anunțat că se vor menține neutri, iar 13 nu au anunțat încă pe cine sprijină. Elocventă este și situația din Camera Reprezentanților: 117 pentru Trump, 5 cu DeSantis, 2 pentru Mike Pence (retras) și câte 1 pentru Nikki Haley, Doug Burgum, Mike Pompeo. 19 reprezentanți refuză susțină vreun candidat, iar 77 nu au luat încă o poziție. Și în privința guvernatorilor republicani situația e destul de clară: 9 sunt cu Trump, 2 cu DeSantis, 1 (Iowa) cu Nikki Haley și 1 cu Mike Pence (retras), trei nu se bagă, iar 10 sunt nehotărâți.
În ceea ce privește senatorii, trebuie remarcat că în ziua alegerilor Marco Rubio a anunțat că îl sprijină pe Trump, iar exemplul lui a fost urmat aseară de Ted Cruz. Cei doi au fost principalii contracandidați ai lui Trump în 2016 și, de atunci, mai mereu critici la adresa lui.
Suportul pentru Trump a fost anunțat și de Vivek Ramaswamy, care a obținut 8% în Iowa și s-a retras din cursă.
KARI LAKE, FEBLEȚEA LUI DONALD TRUMP
Trump a avut un discurs neașteptat de împăciuitor, imediat după victorie, la adresa lui Ron și Nikki, însă acesta nu pare a fi fost recepționat, motiv pentru care Trump i-a călcat pe cap cu prima ocazie, la o întrunire electorală din New Hampshire. După ce a mulțumit familiei, inclusiv soacrei recent decedate (îngropăciunea este astăzi), Trump a ridicat-o în slăvi pe Kari Lake, una dintre femeile cu șanse la funcția de vicepreședinte, dar aproape sigur viitor senator de Arizona.
În noiembrie vor avea alegeri și pentru senatorii din clasa 1 (senatorii sunt împărțiți în trei clase în funcție de anul în care sunt aleși pentru mandate de 6 ani). Kari Lake se bate cu democratul Gallego pentru a lua locul independentei Sinema. Aceasta nu a declarat dacă are intenția de a candida pentru un nou mandat.
În ultimul sondaj, comandat la începutul anului de un super PAC (sponsor) democrat (Replace Sinema PAC), indică faptul că Lake ar câștiga o competiția în doi, în timp ce Gallego ar obține cele mai multe voturi dacă s-ar înscrie în cursă și Sinema (fără șanse reale de a fi realeasă).
DEMOCRAȚII UMBLĂ CU ȘOPÂRLA ÎN NEBRASKA
În total, 20 de senatori democrați, 10 republicani și 3 independenți au puse mandatele pe masă, situație de care pot profita oamenii lui Trump. Dintre cei 10 republicani, doar 2 nu îl sprijină formal pe Trump.
Deb Fischer din Nebraska are o poziție 90% pro-Trump și, probabil, își va anunța curând sprijinul pentru președinte. Democrații încearcă o perversă în Nebraska, dominată în sondaje de Trump. Au aruncat la înaintare un independent, lider de sindicat (Dan Osborn) și au fabricat un sondaj din care reiese că acesta are un avans de 2% față de Fischer, cu toate că 60% dintre respondenți spun că nu au auzit de Osborn, 53% votează cu Trump și doar 35% cu Biden. E clar că dacă nu vrea să aibă emoții, Fischer trebuie să obțină susținerea lui Trump.
BĂTAIA PEȘTELUI ÎN UTAH
În schimb, mormonul Mitt Romney din Utah s-a pus rău cu Donald Trump și și-a anunțat retragerea din politică, cu toate că e mai tânăr cu un an decât președintele. Romney are acasă o nevastă, 5 copii, 25 de nepoți și 2 strănepoți.
Postul lui Romney era vizat încă înainte de anunțarea retragerii de Brad Wilson, suporter 100% al lui Trump, care a și demisionat din Camera Reprezentanților a statului Utah, din poziția de președinte, pentru a-și lansa candidatura la postul de senator.
După anunțul retragerii lui Romney au apărut noi pretendenți, destul de mulți: John Curtis, Brent Orrin Hatch (ta-su a avut acest loc de senator timp de 42 de ani!), Robert Newcomb, Carolyn Phippen, Josh Randall, John Robbins, Trent Staggs, Chandler Tanner, Clark S. White și nu numai. Pe partea democraților, un singur candidat momentan: Archie Williams III.
Statul Utah este roșu aprins, motiv pentru care e și bătaia peștelui pe partea republicanilor. Practic, cine câștigă primarele în iunie, va fi senator al SUA. Asaltul final se va da între Brad Wilson, John Curtis și Trent Staggs. Presa locală descrie lupta ca un duel între Trump (Wilson) și Romney (Curtis), iar Staggs doar bagă bățul prin gard. Va fi interesant de urmărit.
CALENDARUL ELECTORAL
Următoarele alegeri primare republicane au loc în New Hampshire (23 ianuarie), Nevada și Insulele Virgine (8 februarie), Carolina de Sud (24 februarie) și Michigan (27 februarie).
Nikki Haley mai are o singură șansă să facă o figură frumoasă și să iasă netăvălită din cursă, în New Hampshire. Dacă scoate un scor bun și se retrage, are viitor. Dacă o prinde Trump în statul ei natal, Carolina de Sud, îi dă o mamă de bătaie de nu își mai revine politic vreodată. Conform sondajelor, Trump va obține un scor similar cu cel din Iowa, ceea ce ar fi umilitor pentru Haley, chiar dacă este creditată cu un pic peste 20% din voturile compatrioților ei republicani.
ÎN LOC DE CONCLUZIE
Trebuie să recunosc că sunt un admirator al sistemului electoral din Statele Unite ale Americii. Dacă în România s-ar dori cu adevărat democrație, nu trebuie decât să dăm copy-paste. Politicienii noștri se plâng că românii sunt dezinteresați de alegeri, dar uită că ei sunt principalii vinovați, pentru că mențin un sistem falimentar, cu liste de candidați stabilite în birouri obscure. Pentru a participa activ la viața politică, cetățenii trebuie să fie cei care își desemnează, în mod direct, reprezentanții în structurile statului, fără să fie cenzurați de politruci penali, indiferent de culoarea lor politică. Diferența fundamentală dintre o democrație (SUA) și o oligarhie (România) este modul în care este redactată Constituția. La americani începe cu We The People (Noi, Poporul), cu un corp de literă cât casa, în timp ce la noi cu formalul Capitolul I: STATUL.
Dar, mi se pare absolut normal, pentru că suntem prea proști să ne cerem și să ne apărăm drepturile fundamentale. Ne place să mergem pe burtă, ca șobolanii în ghenă!