Home Externe Ron DeSantis s-a retras și îl sprijină pe Donald Trump! Haley trebuie...

Ron DeSantis s-a retras și îl sprijină pe Donald Trump! Haley trebuie să aleagă: final de campanie sau final de carieră?

0
Donald Trump l-a scos din cursă pe Ron DeSantis și a obținut susținerea guvernatorului Floridei. Pe Haley o așteaptă marți o mare săpuneală…

Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, și-a anunțat retragerea din campania electorală. Acesta a precizat că îl va sprijini pe Donald Trump, singurul care poate implementa doctrina America First.

NIKKI HALEY TREBUIE SĂ DEA CĂRȚILE PE FAȚĂ

Nikki Haley a rămas singurul obstacol pentru a treia nominalizare a lui Trump ca reprezentant al Partidului Republican în alegerile presidențiale. În New Hampshire, fostul guvernator al statului Carolina de Sud poate obține marți un scor foarte bun, dar șansele să câștige sunt doar teoretice.

Dacă va face pasul în spate și va anunța că îl sprijină pe Trump, atunci are șanse chiar și la nominalizarea ca vicepreședinte. Ceea ce îi poate deschide drumul spre Casa Albă în 2028. Totuși, Haley a declarat că, în cazul în care Trump câștigă nominalizarea, nu dorește să candideze împreună cu acesta.

Dacă nu face un calcul corect și continuă cursă, riscă o înfrângere umilitoare (prenumele ei panjabi este Nimarata, care înseamnă umilință, speculat subtil de Trump în această campanie!) în Carolina de Sud, ceea ce ar pune capăt oricăror viitoare ambiții politice ca reprezentant al republicanilor.

DONATORII TRAG SFORILE

Problema fostului ambasador numit la ONU de Donald Trump este că nu are comanda propriei cariere politice. Nikki Haley se bazează pe marii donatori care își doresc un președinte care să fie predispus la compromis. Cei mai importanți susținători ai lui Haley sunt Ken Langone, co-fondatorul Home Depot, Koch Industries deținut de frații Koch, Reid Hoffman (LinkedIn), Ken Griffin (fondul de investiții Citadel), Stanley Druckenmiller, alt finanțist miliardar, fost colaborator al lui George Soros. Deja, în doar două state micuțe ca populație, Iowa și New Hampshire, Haley a cheltuit peste 100 de milioane de dolari, probabil un record absolut.

Așadar, cei mai importanți donatori pentru campania lui Haley sunt mai degrabă democrați, unii cu acte-n regulă. Rolul de cal troian în Partidul Republican nu pare să o deranjeze pe Haley, care ar putea chiar să candideze ca independent în noiembrie pentru a rupe voturi de la Trump. Nu degeaba își canalizează campania electorală către independenți și neafiliați. Mai mult, având în vedere lipsa cronică de lideri din Partidul Democrat, nu este exclus ca în 2028 să candideze la nominalizare din partea acestuia.

SEMNE DE CONSANGVINITATE

Fețele lui John Kerry și Nikki Haley

O observație personală (sper să nu ajungă la Trump, că sigur o folosește în campanie). Nikki Haley se aseamănă cu John Kerry la conformația feței, respectiv falcă hasburgică sau fața de cal (cum îi spun eu). Aceste trăsături sunt caracteristice pentru consangvinitate. Singura explicație pentru asemănarea dintre două persoane cu fond genetic total diferit, de pe fețe diametral opuse ale Pământului, respectiv Panjab-ul indian și New England. Ce e drept, în cazul lui Kerry, acesta are o mică legătură cu Imperiul Habsburgic, bunicii paternali fiind imigranți evrei din Austro-Ungaria convertiți în SUA la catolicism.

DEMOCRAȚII FAC GREȘELI DE ÎNCEPĂTORI

Așadar, campania electorală americană mai are multe surprize de oferit. Mai ales, că și democrații fac greșeli neforțate. Una dintre ele a fost provocată chiar de Biden, care a dat indicații prețioase ca democrații să schimbe data primarelor astfel încât primele alegeri să fie în Carolina de Sud, ceea ce i-a revoltat și răsculat pe democrații din New Hampshire, cei care deschid balul de peste 100 de ani.

Ignorând dictatul partidului, primarele din New Hampshire au loc la data tradițională, marți, chiar dacă statul nu va trimite delegați la Convenția Democrată. Mai mult, Biden nu s-a înscris pe buletinul de vot, astfel că suporterii locatarului de la Casa Albă se agită și au organizat o campanie Write-In Biden, prin care îndeamnă alegătorii să ignore lunga listă de democrați și să scrie cu pixul, la final, numele octagenarului. Această aroganță a lui Biden l-ar putea costa în noiembrie, deoarece New Hampshire a votat cu Trump în 2016 și cu Biden în 2020. Cu toate că cele 4 voturi din Colegiul Electoral nu par o miză prea mare, totuși acestea pot fi decisive dacă va fi o cursă strânsă.

NEW HAMPSHIRE ARE DOAR PATRU ELECTORI, DAR POATE FACE DIFERENȚA

Cu privire la rezultatul alegerilor de marți, sondajele îl dau câștigător pe Trump cu o diferență de 15-18%. Faptul că Haley încă mai crede că poate câștiga este fie o chestiune de autoamăgire, fie o stratagemă cu bătaie lungă așa cum am speculat mai sus. La ultimul miting, de la Manchester (NH), Trump a avut 10.000 de suporteri, care au stat la coadă peste 12 ore la -20 de grade pentru a fi siguri că prind un loc. Într-o mișcare de forță, Trump i-a aliniat pe scenă pe toți republicanii cu funcții de conducere în Carolina de Sud, de la guvernator ultimul reprezentant. Inclusiv, senatorul Tim Scott, care și-a anunțat chiar înaintea mitingului susținerea pentru Trump. Reamintesc, Carolina de Sud este statul de reședință pentru Nikki Haley, al cărui guvernator a fost două mandate, și nimeni nu o susține împotriva lui Trump.

Pronosticul meu este că Trump va obține în New Hampshire un scor de 60-65%, ceea ce ar trebui să pună capăt viselor pirandei.

Exit mobile version