Acasă Opinii Oficial, azi a început campania electorală! Ce șanse reale au candidații înscriși...

Oficial, azi a început campania electorală! Ce șanse reale au candidații înscriși în cursă

40
0
Pentru a răzbuna anularea alegerilor din 2024, George Simion, ajutat de Anamaria Gavrilă și Călin Georgescu, trebuie să obțină 9 milioane de voturi pentru a anula turul al doilea programat pe 18 mai

Campania electorală a început în septembrie 2024, însă, oficial, aceasta începe azi pentru a doua oară. Din cei 11 candidați acceptați de BEC, doar jumătate au șanse reale de a obține mai mult de 200.000 de voturi, ceea ce la o participare de 10 milioane ar reprezenta 2%.

Pentru o analiză cât mai exactă trebuie stabilit modul în care percepe electoratul situația actuală. Mai mult de 10-15% nu au cum să fie mulțumiți de guvernarea PSD-PNL-UDMR astfel că acesta va fi scorul real maxim pe care îl poate scoate candidatul coaliției, Crin Antonescu. Poate să mai atragă câteva voturi prin farmecul său personal de copil bătrân, dar nesemnificativ.

Așadar, bătaia peștelui se va da între cei care consideră că actuala guvernare este o gravă eroare a istoriei. 85-90% din voturi se vor duce către cinci candidați: George Simion, Elena Lasconi, Nicușor Dan, Victor Ponta și Daniel Funeriu. Ultimii doi au însă un grad de uzură ridicat, având un bagaj guvernamental în spate și nu vor depăși 10%.

Chiar dacă este cel mai inteligent dintre cei cinci, Daniel Funeriu va atinge greu pragul necesar decontării cheltuielilor de campanie, de 3%. Nu îl ajută nici fizicul, nici caracterul.

Cel mai pervers dintre cei cinci, om de bază al sistemului, Victor Viorel Ponta, aka Puie Monta, atacă în principal electoratul PSD nemulțumit de actuala conducere a partidului. Însă, convingerea acestui segment important, de aproape 20%, este cu totul altă povește, deoarece și alți candidați îl vizează. În mod realist, Victor Ponta va obține cam 5-10%, ceea ce îi va garanta niște decontări îndestulătoare.

Un alt segment semnificativ va fi cel al elitiștilor nemulțumiți, cam 20-25%. Pe acest segment se bat acum, precum chiorii, Elena Lasconi și Nicușor Dan. În noiembrie, acest segment a votat cu singura femeie din top și a dus-o în finala anulată CăCăRău. De instituție, nu de Antonescu.

Personal cred că Elena Lasconi va încheia și de această dată cursa pe locul secund, în timp ce Nicușor Dan va capota lamentabil și își va disputa poziția a treia cu Crin Antonescu.

Nicușor Dan are niște dezavantaje majore, pe care le consideră ca fiind atuuri. Grupuri de interese obscure care îi finanțează masiv campania, promisiuni încălcate, antropofobia din ce în ce mai evidentă, un stil de viață personal extrem de ciudat, gafe neforțate, momente dese de rătăcire și de comportament necontrolat. Toate acestea sunt “calități” total nerecomandate unui candidat la funcția de Președinte. Faptul că a fost olimpic la matematic și și-a finalizat studiile la Paris nu-l ajută prea mult, mai ales că nu mai are nimic în comun cu matematic de mai bine de 20 de ani.

Elena Lasconi, care la prima vedere e zăludă și cam isterică, are totuși niște puncte forte reale. În primul rând, sinceritatea. Chiar cu riscul să dea din casă. Modul direct de abordare al oricărei situații. Nu are ifose. Abordează subiecte care au legătură cu funcția de Președinte al României. Adică, e cam ce trebuie pentru a atrage încă o dată 15-20% din voturi.

Câștigător detașat al primului tur va fi George Simion. Segmentul suveranist este cel mai consistent. Chiar dacă Victor Ponta încearcă să muște din el, prea puțini se vor lăsa seduși de chipul său mongoloid.

Procentul pe care îl va obține George Simion depinde, totuși, de câțiva factori foarte importanți. O parte a suveraniștilor sunt îndemnați de provocatori de teapa Dianei Șoșoacă, dar și de securiștii infiltrați printre susținătorii lui Călin Georgescu, să își anuleze votul sau să nu voteze. În versiunea lor manipulatoare, un vot valid este o legitimare a lovituri de stat din data de 6 decembrie 2024. În funcție de mesajele care vor fi transmise până la alegeri, acest procent poate varia între nesemnificativ și 15%! Așadar, George Simion va înregistra un scor de 40-55%.

Pentru a câștiga din primul tur, George Simion are nevoie de un miracol, de o prezență la vot mai mare decât cea din 1990, ceea ce este aproape imposibil. Pentru a fi declarat câștigător are nevoie de un pic peste 9 milioane de voturi. Deci, ar trebui să se prezinte în plus 3,5 milioane de votanți suveraniști , peste totalul celor 10 milioane din noiembrie. Deci, pe 4 mai ar fi necesar să voteze peste 14,5 milioane. Aproape tot atâți cât au votat în 1990.

Numai că populația a scăzut semnificativ, însă listele electorale conțin 18 milioane de votanți. Cu 2 milioane peste numărul real al cetățenilor cu drept de vot. Practic, 9 din 10 români ar trebui să își exercite dreptul la vot.

Acele 2 milioane de votanți păstrate în listele electorale permanente sunt masa de manevră a Sistemului pentru turul al doilea al alegerilor, așa cum s-a întâmplat în 2014. În primul tur, prezența la urne a fost de 9.485.340 (normală), iar în turul al doilea de 11.553.152. Aproape fix cele două milioane de morți și identități false păstrate în rezervă. În primul tur, Ponta a avut 1 milion de voturi peste Johannis (3,8 la 2,8 milioane), iar în turul 2 Johannis a avut 1 milion de voturi peste Ponta (6,2 la 5,2 milioane). Fix cele 2 milioane ale Sistemului. De la un tur la altul, Ponta a înregistrat un plus de 1,4 milioane de voturi, în timp ce Iohannis a adăugat 3,4 milioane de voturi, mai multe decât cele 2,8 obținute în primul tur, adică o creștere de 222%!

În 2019, la primul tur au participat 8,7 milioane, iar la turul al doilea 9 milioane, un pus normal de 0,3 milioane. În 2009, la primul tur 10 milioane, la turul 2 prezenți 10,6 milioane. În 2004, 10,7 milioane și, respectiv, 10,1 milioane. La toate aceste alegeri, Sistemul și-a băgat coada, dar foarte puțin. Cu finețe! În 2014, intervenția a fost disperată și brutală.

În concluzie, George Simion va câștiga primul tur al alegerilor, dar are nevoie de sprijinul lui Călin Georgescu pentru a obține un avantaj decisiv, care să facă imposibilă manevra Sistemului cu resuscitarea morților din listele permanente. Pentru ca victoria lui George Simion să fie sigură în turul al doilea, la primul tur trebuie să voteze minim 11,5 milioane de români. Altfel, Sistemul își va face numărul și candidatul clasat pe locul 2 în primul tur va fi scos Președinte.

Pe data de 4 mai vom avea sau nu confirmarea celor expuse mai sus. Nu cred că am evaluat greșit situația, dar nimeni nu este infailibil.