Sebastian Ghiță, cel mai de succes tânăr antreprenor român din toate timpurile, format la academia economică de renume mondial a SRI, s-a apucat să spună povești în fiecare zi pentru a rămâne în viață, precum Șeherezada. Nu are nici pe departe talentul presupusei regine persane, însă cu siguranță are destul tâlc pentru evenimentele petrecute în România ultimilor 10-12 ani.

Ghiță Șeherazadul

Ghiță nu spune noutăți, ci doar confirmă anumite fapte petrecute în regimul de tristă amintire al lui Băsescu și continuate în regimul tristei figuri a fuhrerului adormit. Doar povestioare de trezit democrăței cu concepții totalitariste. Am destui cunoscuți care au gustat din plin rahatul cu statul de drept și cărora nu li se părea nimic în neregulă cu condamnarea unor persoane fără niciun fel de probe, atâta timp cât ajungeau la beci, pe principiul scopul scuză mijloacele.

În primele zile, din cele 1001 la care probabil speră Ghiță, am primit încă o confirmare că justiția nu numai că e legată la ochi, dar e dezbrăcată și violată mai ceva ca fata din Vaslui.

În același timp, Iohannis, descendent al unor marginali de origine germanică trimiși de unguri  pe plaiurile mioritice ca grăniceri, a rămas fără hârtie igienică și folosește Constituția, chiar dacă îi provoacă grave iritații.

Îmbătat de succesul în alegeri, Liviu Dragnea vizează frumos. Mult prea frumos. Cu un program de guvernare extrem de generos, liderul PSD uită să ia în calcul factorul uman determinant. Și anume că cetățeanul român (aici trebuie incluse obligatoriu și companiile fie ele cu capital autohton sau străin) e hoț și pervers. Indiferent de etnie, religie, poziție socială, orientare politică sau sexuală. Nu contează cât îi dai, oricum va dori mai mult și se va servi singur dacă nu ești atent. Legea Prevenției va fi bumerangul guvernării sale. Oricât de bine ar presta miniștrii, cu toate că mulți se vor îneca de la mal, faptul că dai posibilitatea acestui specimen unic în lume să uite să își plătească impozitele e sinucigaș.

În condițiile în care acorzi o grămadă de înlesniri și creșteri în ceea ce privește veniturile populației sărace, ceea ce nu e rău în principiu, trebuie să ai o colectare la buget exemplară, nu de 100%, dar măcar de 70%. Păi dacă acorzi termene de conformare de 3, 6 sau 9 luni când crezi că vor intra banii? Evident, cel mai devreme după 3, 6 sau 9 luni. Pentru că nimeni nu se va înghesui să își achite partea de contribuție la bugetele de stat din spirit civic sau din corectitudine.

Sper să mă înșel, însă nu cred că poate avea succes un proiect atât de ambițios în absența unui cadru legislativ coerent și a unei justiții eficiente. Și aici nu vorbim de cazurile vânturate în fiecare zi la televizor. Vorbim de justiția de zi de zi, de cazurile în care sunt implicați oameni obișnuiți și firme de care nu a auzit prea multă lume. Dacă un dosar într-un litigu de muncă durează 5-6 ani și nici la final nu se aplică până la capăt legea sau dacă o firmă intră în insolvență și instanța stabilește că pentru societate e benefic ca alte 20-50-100 de firme să fie țepuite, atunci nu avem nicio șansă. Ca și până acum, scapă cine poate.

Persanul Ghiță se lamentează că este vânat, la fel cum au fost vânați și alți patroni din media. Însă nici el, nici Vântu, nici Voiculescu, nici Sârbu nu sunt niște nevinovați. Ceea ce e într-adevăr grav e că unii dintre ei au fost băgați la beci în baza unor acuzații neprobate sau a unor probe efectiv inventate. Dosarele în care trebuiau anchetați fie au fost îngropate de mult, fie nici măcar nu au fost deschise. Pentru că ar fi tras după ei și pe cine nu era cazul. Cum e și situația lui Adrian Năstase care a făcut pușcărie pentru chinezăria ecvestră a Danei, în loc să se ducă de mână cu americanii de la Bechtel, ca exemplu. Sau austriecii de la OMV. Afaceri cu iz puternic de șpagă pentru aderările la NATO și UE.

Mai mult, prințesul afirmă acum că a participat la infracțiuni grave, adevărate conspirații la nivel de stat, pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale sau pentru a lichida moral persoane publice care nu erau pe placul mafiei din justiție și serviciile secrete. O astfel de conspirație într-un stat democratic precum SUA, cel mai puternic din lume, se poate solda, dacă e dovedită, chiar și cu pedeapsa capitală, dacă procesul este judecat în statul care trebuie. La noi, doar bășcalie pe ecranele TV și nicio reacție din partea procurorilor. Nici măcar a unuia de pe la țară.

O să ne mulțumim cu poveștile lui Ghiță, unele video, altele audio. Măcar mai tragem câte o bifă de confirmare la ceea ce știam deja. Poate între timp va începe să relateze mai cu talent, cu intonație, și ne va adormi de tot. Parafrazându-l pe Goya, nu numai somnul rațiunii naște monștri, ci și somnul națiunii.