Râdem, glumim, însă situația este extrem de gravă în România. Complotul împotriva ordinii constituționale a fost inițiat chiar de structura care are rolul de a apăra printre altele și  statul de drept. Directivele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) ridică suspiciunea rezonabilă de constituire a unui grup infracțional organizat cu scopul de a crea un pol de putere ocultă în cadrul instituțiilor statului.

Băsescu și Johannis au girat complotul împotriva ordinii constituționale
Băsescu și Johannis au girat complotul împotriva ordinii constituționale

Concret, este vorba de strategia de securitate prin care CSAT a decis fără nicio bază legală să formeze echipe mixte din ofițeri SRI, polițiști și procurori cu scopul de a identifica, ancheta și condamna persoane bănuite pentru fapte de corupție, în special, politicieni, cărora să le fie blocat accesul în funcții publice.

Al doilea pas a fost acela de a pune pe picior de egalitate procurorii și judecătorii, astfel că avocatul apărării a rămas undeva în mocirlă, iar prezumția de nevinovăție a fost transformată într-un lux.

În acest fel, orice principiu de drept a fost călcat în picioare și ne-am întors în anii ′50, când echipe operative formate din securist, activist de partid și procuror stabileau cine e vinovat și înmânau în plic judecătorului sentința pe care urma să o pronunțe.

Din punct de vedere al justiției, dar și al unei părți importante a mediului economic vorbim practic de o restaurație a regimului de tip stalinist.

Complotiștii sunt toți membrii CSAT din 2005 și până în prezent, în frunte cu președinții Traian Băsescu și Klaus Johannis. De asemenea, în complot sunt implicați toți cei care au ocupat funcții de conducere în structurile de forță și justiție, deoarece nu au semnalat public conspirația orchestrată de la Cotroceni. Cei din structurile militare pot invoca obligativitatea executării ordinului, dar nu ține. Le-a plăcut prea mult.

La Serviciul Român de Informații complicitatea devine evidentă în urma comunicatului de astăzi prin care Biroul Executiv (parcă ar fi organ de conducere al unui partid politic) îl exonerează de orice vină pe Florian Coldea în urma anchetei interne, în condițiile în care la Parchetul General se află în desfășurare cercetarea uneia dintre multele acuzații care i se aduc. Deci deja SRI a transmis un semnal clar către Parchetul General să claseze dosarul!

Cu toate acestea, se pare că generalul Coldea va fi pensionat la 45 de ani. Cel puțin, formal. Pentru că puterea ocultă nu ține seama de o simplă funcție. Din acest motiv, SRI trebuie restructurat complet, iar toate acțiunile și dosarele privind societatea românească trebuie cercetate de un Consiliu, exact pe modelul Securității. Înlocuirea lui Coldea cu alt Coldea nu e o soluție. În primul rând, Parlamentul trebuie să se sesizeze și să modifice legile astfel încât CSAT să nu mai poată adopta hotărâri care calcă în picioare ordinea Constituțională. Prima și cea mai importantă prevedere legală trebuie să fie supunerea hotărârilor CSAT analizei Curții Constituționale, fără excepție.

Fapta conspiratorilor se încadrează la art.167 din Codul Penal (COMPLOTUL) și fiind una în formă evident continuată (a început în urmă cu 12 ani), trebuie aplicată pedeapsa maximă, adică închisoare de la 25 de ani pe viață.

Poate vă întrebați de ce am abordat astfel de subiecte pe un site de sport. Simplu, pentru că, în ultimii ani, câmpul tactic al instituțiilor de forță a fost extins și în sport. De la alegerea conducerii federațiilor și asociațiilor sportive și până la imixtiunea în competițiile profesioniste. Cel mai elocvent exemplu se derulează sub ochii noștri de ceva timp. Armata Română poată un război de uzură cu o entitate economică privată cu scopul final declarat de a înscrie o echipă de fotbal în Liga 1. Să nu uităm că, până de curând, am avut un chestor pe scaunul de ministru al Sportului, care a modificat Legea pentru a permite abuziv participarea echipelor militare în competiții civile.

Însă, Ministerul Apărării Naționale are o grămadă de alte preocupări, multe dintre ele cu caracter economic (este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România), care nu au nimic în comun cu scopul existenței sale. Pentru ce are nevoie MApN de 2% din PIB? Să-l transfere pe Messi? Nici măcar 0,3% nu merită, pentru că, în caz de scandal, generalii sunt primii care o tulesc ca iepurii, fapt dovedit de nenumărate ori în istorie.

Până când fiecare instituție nu-și va vedea de propriile atribuții, dar mai ales vârful nasului, în România nu va exista un stat de drept, democratic și, mai ales, funcțional.

PS. Primul ministru Sorin Grindeanu și miniștrii din CSAT trebuie să propună, în prima ședință, anularea hotărârii din 2005. Și o nouă formă a Stategiei de Securitate. Nu mai trebuie lăsați conspiratorii să decidă. Altfel, vor fi și ei părtași la complot.