
Marcel Ciolacu și întreaga conducere PSD se află în stare de panică maximă. În sfârșit, au înțeles că PNL are un plan de rezervă, în cazul în care Crin Antonescu nu va juca în finala din mai. Chiar dacă și-a luat o măsură de precauție, nici PNL nu e foarte relaxat. Diferența dintre ultimele discursuri ale PSD și PNL este evidentă. În timp ce Ciolacu și Stănescu vorbesc de victoria lui Crin Antonescu, Predoiu&Co sunt mulțumiți cu o înfrângere a suveraniștilor, indiferent de candidatul care s-ar impune, dar preferabil ar fi Nicușor Dan.
Chiar dacă mai avem aproape două săptămâni până la debutul oficial al campaniei electorale, aceasta a început, de facto, încă din luna ianuarie, fără nicio restricție.
De unde vine disperarea PSD? În primul rând, din sondaje. În al doilea rând, din manevrele PNL. În al treilea rând, din semnalele externe. Deja există un curent de opinie în creștere, care consideră că acordul pentru anularea alegerilor a fost o greșeală strategică. Conform acesteia, chiar dacă ar fi câștigat Călin Georgescu, PSD ar mai fi avut o șansă de supraviețuire și reinventare. În noua configurație, dacă nu câștigă Crin Antonescu, această șansă dispare.
După stabilirea listei finale de candidați, au fost realizate deja cel puțin 5 sondaje de opinie. Trei dintre acestea se vor coordona între ele, având oarecum obiective comune. Sociopol și Atlas Intel nu participă la acest cartel, având interese divergente cu privire la candidatul care trebuie să apară pe locul al doilea, Victor Ponta, respectiv Nicușor Dan.
UPDATE 21.00: Prime două sondaje au fost deja livrate publicului, CURS și SOCIOPOL
Pot să apară și alte sondaje, dar doar despre cele cinci am informații certe. Cifrele reale sunt, în mare măsură, apropiate, ceea ce arată că metodele utilizate sunt oarecum identice. De altfel, toate au fost realizate fie telefonic, fie prin chestionare pe internet. Două dintre ele conțin și o nuanță interesantă, care se referă la George Simion și sprijinul pe care îl va primi sau nu în campanie din partea lui Călin Georgescu. Ceea ce este relevant, pentru că în cazul în care nu va fi sprijinit activ de Călin Georgescu, George Simion pierde 10% prin neprezentarea la vot sau anularea votului. Chiar și așa, George Simion se va impune fără probleme în primul tur, dar șansele să se impună în turul doi scad considerabil.
În rest, datele reale nu s-au modificat semnificativ. Au înregistrat creșteri de 1-2% Nicușor Dan, Elena Lasconi și Victor Ponta. Crin Antonescu a pierdut în schimb 2% și mai are un avans minim în fața lui Victor Ponta. Aceasta este explicația urletelor de la ședința de ieri a coaliției ARÎ cu activul administrativ și de partid. Pot să dau și cifrele exacte, dar nu are sens, pentru că acum importante sunt tendințele și strategiile viitoare. Dar ca imagine de ansamblu, trebuie spus că este posibilă o victorie din primul tur al lui Simion, în proporție de 5%, dacă toate stelele i se aliniază. Mobilizarea la vot ar trebui să fie aproape ireală, pentru a obține cele 9 milioane + 4.300 de voturi necesare. Dacă nu se întâmplă ceva la nivel epic, e greu de crezut că prezența la vot va atinge un nivel de 14 milioane. Pentru că aici va fi cheia. Cine va reuși să își mobilizeze votanții mai bine.
Pentru a fi pe primul loc este necesar un număr 1,6 – 1,7 milioane de voturi la o prezență de 55%. Dar acest număr înseamnă înfrângere sigură pentru Simion în turul doi, pentru că următorii 3 candidați merg pe același culoar și adună împreună 3,5 milioane. Dar și acest scenariu este la fel de improbabil, pentru că nu există alt candidat care să atragă diferența de voturi în primul tur. Realist, George Simion pleacă de la un minim de 3,5 milioane de voturi (adică voturile lui și ale lui Georgescu din 2024).
Însă, conform celor mai pesimiste rezultate ale sondajelor, Simion are acum cel puțin 4,5 milioane de voturi. Cheia se află la cele 20% care refuză să își exprime opțiunea, indiferent de motiv, în principal nehotărâții și cei care se tem, adică peste 2 milioane de voturi. Aici, Simion nu pare a fi în avantaj, pentru că în acest grup tendința pare a fi de 60% în favoarea unui candidat așa-zis pro-european și doar 40% în favoarea unuia suveranist. Aceste proiecții au o hibă, deoarece se bazează pe prezumția că nivelul de prezență în diaspora se va menține la 800.000 de voturi. În noiembrie 2024, 442.572 dintre aceste voturi au fost obținute de Călin Georgescu și George Simion.
Cu siguranță, la alegerile din mai prezența va fi mult mai bună. Întrebarea e cu cât? Va depăși milionul? Un milion și jumătate, două? Adică, tot o chestiune de mobilizare. Partea bună e că cenzura va fi mult mai puțin eficientă, decât cea din țară. Un alt factor va fi acela cu privire la modul în care se vor raporta românii din străinătate, în special cei din UE și SUA, la politicile Comisiei Europene de reînarmare, pro-război, anti-americane, pro-migrație și cu privire la schimbările climatice. Toate acestea vor avea un impact negativ asupra standardului de viață al românilor, indiferent de țara de rezidență. De asemenea, vor conta și semnalele care vor continua să vină de la Washington. Așa cum a fost recentul semnal cu privire la amânarea, pe perioadă nedeterminată, a programului VISA WAIVER și reluarea discursului lui JD Vance pe site-ul ambasadei SUA la București.
Cel de-al doilea motiv al disperării PSD este jocul dublu făcut de PNL. Chiar dacă jură public credință veșnică alianței de guvernare, PNL și-a făcut deja planul de bătaie, în cazul în care Crin Antonescu nu va câștiga alegerile. Pentru a-și asigura propriul viitor, PNL va da cu PSD de pământ. Cărțile sunt deja făcute astfel ca principalul partid parlamentar să fie redus la rolul de pion.
Cel de-al treilea motiv este acela că PSD, care are sub control Curtea Constituțională, va fi identificat de administrația Trump ca autor al loviturii de stat din decembrie 2024, chiar dacă inițiatorul a fost, în mod evident, PNL prin Cătălin Predoiu. Astfel, anatema de partid anti-democratic va pecetlui soarta PSD.
Astfel, toate nenorocirile pe care le-a făcut, le face și le va face PNL, cu privire la anularea alegerilor, poliția politică îndreptată împotriva suveraniștilor, încălcarea sistematică a drepturilor fundamentale ale omului, cenzura și fraudarea alegerilor, vor fi atribuite PSD, deoarece este cel mai mare partid din alianța de guvernare și exercită, teoretic, puterea de stat.
În acest caz, vorba românească se aplică perfect. Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. PSD a salvat de la dispariție PNL, iar acum PNL lucrează sistematic pentru dispariția dinozaurului PSD. Felicitări, Marcel Ciolacu!