Acasă Externe Gazul, petrolul și ardelenii

Gazul, petrolul și ardelenii

477
0
Gaz cu vaporul, preț cu avionul…

Gazul este subiectul principal al tuturor canalelor media din Europa. Până la începutul acestui an, nimeni nu știa ce este gazul metan. Nici acum nu se știe exact, doar că va fi ceva nasol. Ideea principală și paradigmică e: gaz avem, dar ai bani să-l cumperi?

Comisia Europeană (Sovietul Suprem) ne anunța că nu avem probleme la iarnă, că rezervele strategice sunt la peste 80% din capacitate și vom trece această iarnă cu bine.

Ceea ce nu spun birocrații europeni este că rezervele de peste 80% erau necesare pentru cazul în care aveam o iarnă grea și prin conducte curgeau gaze rusești la 90% din capacitate.

Rezervele respective nu sunt deținute de state, ci de companiile de profil. Chiar dacă ar fi suficiente rezerve pentru a trece iarna, cine garantează prețul? Vor fi naționalizate aceste rezerve?

Din moment ce se discută despre raționalizarea drastică a consumului, deci a cererii, problema mare nu este în ceea ce privește necesarul de gaz, ci a prețului gazului.

Populația poate reduce consumul, mai poate pune o haină pe ea, așa cum ne-a învățat marele gânditor Nicolae Ceaușescu și, acum, prin urmașii săi socialiști Ursula și Borell. Însă, ce facem cu industria? Germania este motorul Europei, iar industria germană a fost competitivă 30 de ani prin inputul de gaz ieftin rusesc!

M-au apucat dracii cei mari, acum o oră, când l-am auzit pe Ciuvică (trăiește săracul de 20 de ani din Armaghedon) că Rusia este un uriaș cu picioare de lut și Europa e o supraputere economică. Boule, Europa și-a permis să fie competitivă și o superputere economică pe resurse ieftine din Rusia! Rusia poate vinde ieftin resurse oriunde dorește! Acesta este de fapt tot planul! Europa este în pragul colapsului și voi nu vedeți pădurea de paiele propagandei!

Se vorbește de un plafon al prețurilor la gazul și petrolul rusesc. Doar Biden din cavou poate crede că așa ceva va produce rezultatele dorite. Rusia vinde acum mai mult petrol și gaz decât la începutul anului, profiturile s-au dublat, iar Europa e, practic, scoasă din ecuație. Toată industria petrochimică europeană, de la fertilizatori la polistireni, este scoasă din jocul concurențial! Prețurile au sărit în sus mai ceva decât într-un autobuz plin de palestinieni vizat de un atentator Mossad. Stai așa! Fac vreo confuzie?

Ardelenii din zona Mediașului sunt cei mai fericiți europeni, din acest punct de vedere. Din câte am înțeles de la un localnic beneficiază de un regim preferențial. Pentru câteva mii de metri cubi de gaz plătesc încă ca pe vremea lui Ceaușescu, modic, 20-30 lei. Cam ca la ruși.

În încheiere, trebuie să remarc munca chirurgilor plasticieni care au  reușit să facă din Camilla, noua regină a Marii Britanii, ceva parțial futabil, în ciuda vârstei de 75 ani.  Nu mă înțelegeți greșit, dar acum e inegalabil mai bună, vizual, decât era la 57, în momentul căsătoriei cu leșinatul Charles al III-lea. Pe bune, când intra Camilla într-o încăpere fugeau muștele și gândacii!

Concluzia? Frig, șomaj, inflație și Dumnezeu cu mila!