Acasă Externe Contraofensiva de la Herson a fost o glumă! Urmează gluma rușilor!

Contraofensiva de la Herson a fost o glumă! Urmează gluma rușilor!

447
0
Ucrainienii au recuperat în nord-est un teritoriu de dimensiunea unui județ măricel din România. În Herson, doar trei-patru sate

Contraofensiva din Herson a fost o glumă, așa cum am anticipat. O glumă scump plătită, în vieți omenești, cu scopul de a distrage atenția rușilor de la intențiile reale ale americanilor. Pardon, ucrainenilor.

În urmă cu câteva zile, a fost declanșată adevărata contraofensivă pe frontul din Harkov, așa cum am prezis pe 31 august. Rușii au evitat încercuirea și au ordonat retragerea ordonată pe poziții care pot fi apărate cu succes și fără mari pierderi, pe linia râului Oskil.

Informațiile par oarecum contradictorii. În timp ce se retrag pe zeci de kilometri, trupele rusești primesc în permanență întăriri. Unde?

Părerea mea nu s-a schimbat. Rușii au planificat o mare ofensivă în această toamnă și nu se abat de la planul stabilit. Mai mult, în timpul retragerii din zona cuprinsă între Krupinsk și Izium, forțele aruncate în luptă de Kiev au suferit pierderi însemnate. Rușii avansează cifrele de 4.000 de morți și 8.000 de răniți. Posibil, adică nu neapărat exact, însă măcelul e departe de final. La aceste cifre, se adaugă cele suferite pe valea râului Inhuleț în Herson.

Povestea începe să semene cu vânătoarea de curcani. Ucrainenii au recuperat în Harkov un teritoriu echivalent cu cel al județului Dolj, aproximativ 6.000-7.000 km2. Pe acest teritoriu de 60-70/100 km au masat majoritatea trupelor cu experiență (cifrele avansate variază între 90.000 și 120.000 de oameni) și tehnica de luptă primită din Occident. Aceste trupe sunt lucrate zilnic, oră de oră, de artileria și aviația rusească.

Unul dintre argumentele în sprijinul teoriei că rușii pregătesc o ofensivă de proporții este comportamentul oscilant al regelui neîncoronat al Tik-Tok-ului, cecenul Kadîrov. În urmă cu vreo două săptămâni, acesta își anunța retragerea în glorie, pentru ca, după câteva zile, să revină în forță, cu multe laude pentru Putin, anunțând că este gata de scandal. Mai mult, a anunțat un nou contingent de 3.500 de ceceni care se vor alătura celor peste 25.000 prezenți deja în Ucraina și revenirea din vacanță a trupelor de elită. Singura explicație logică: a fost informat de liderul suprem de la Kremlin, cel puțin parțial, cu privire la ceea ce urmează.

Cel mai probabil, ofensiva de toamnă se va concentra în regiunile Donețk și Zaporoje, dinspre est și sud. Ucraina va fi nevoită să mute trupele din Harkov spre sud, ceea ce expune partea de nord la un nou atac din Rusia, din zona Belgorod.

Donețk-ul este important din două puncte de vedere. Linia frontului se află chiar la porțile capitalei regiunii și ucrainenii dețin în zonă cele mai bune fortificații, realizate timp de opt ani. Dacă rușii reușesc să penetreze această linie de apărare, vor scăpa de o grămadă de probleme.

Nu este exclusă însă nici o acțiune mult mai îndrăzneață. Kadîrov a și anunțat că ucraineni vor avea, în curând, o mare surpriză. Dacă în prima variantă, atacul ar fi frontal și din flanc, rușii pot încerca încercuirea întregului front prin atacuri simultane pornite de la Lyman (nord) și Velyka Novosilka (sud). Adică, 60 km în ambele direcții pentru a face joncțiunea. În acest mod, ar “elibera” regiunea Donețk dintr-o singură mișcare. Dar, în această variantă ar trebui să simuleze atacuri masive din Harkov până la Herson, pentru a ține pe loc trupele ucrainene.

Interesant este și faptul că propagandiștii ruși, gen Gâdea și Radu Tudor, nu au fost informați și spumegă de furie, inclusiv la adresa lui Putin. Retragerea din Harkov o privesc ca pe o înfrângere rușinoasă, în cel mai sovietic stil cu putință. În schimb, armata rusă pare să aibă acum o altă doctrină decât “nu cedăm nicio palmă de pământ indiferent de costuri”.

Până acum, în ultimele două săptămâni, am fost confirmat de fapte, în ceea ce privește contraofensiva din Herson. Vedem ce vor aduce următoarele două săptămâni și, mai important, luna octombrie.