Liderii naționali și europeni sunt lipsiți de orice viziune cu privire la viitorul nostru. Nu e vina lor, ci a noastră că ținem pe bani mulți, în cele mai importante funcții publice, persoane cu deficiențe cerebrale grave.
Europa a primit în plic, cu mulți ani în urmă, Green Deal-ul și instrucțiunile de propagandă. S-a conformat, dar fără să înțeleagă nimic.
Personal, am fost preocupat de protecția mediului încă din anii 90. Ceea ce au făcut și fac, în continuare, birocrații europeni este o bătaie de joc la adresa întregului concept. Ca orice birocrat care nu a muncit, în mod real, nici măcar o zi în viața lui, factorul de decizie mondial a decis să inventeze o taxă pentru a combate încălzirea globală: certificatele verzi. Această taxă ar fi fost o măsură bună doar dacă banii obținuți ar fi fost folosiți, integral, pentru creșterea producției de energie din surse așa-zis verzi, respectiv nuclear, hidro, eolian și fotovoltaic. Spre exemplu, în România, de când Iohannis a fost pus președinte de partenerul strategic niciun leu din certificatele verzi nu a fost investit în astfel de proiecte. Ce s-a mai făcut, fie a fost inițiativă privată, fie ceva adiacent unor proiecte finanțate din fonduri europene, dar nimic semnificativ.
De prin 2005 am intenția să îmi instalez panouri. La vremea respectivă costurile erau extrem de mari, iar consumatorii individuali nu puteau să acceseze finanțări. Doar pentru parcuri de peste 10MW, dacă îmi amintesc bine. Ulterior, au început să se acorde finanțări și în zona consumatorului casnic, însă costurile erau, în continuare, ridicate și fondurile alocate reduse. Fără pile, nicio șansă. Cred că ultimii ani sunt de notorietate în ceea ce privește celebrele programe ale Ministerului Mediului, anunțate cu surle și trâmbițe și blocate pe termen nelimitat.
Însă, acum problema este cu totul alta. Cererea pentru accesarea acestor proiecte este foarte mare, iar capacitatea de producție a panourilor și a celorlalte componente este redusă. Nici China, cât e ea de China, nu poate face față. Alta ar fi fost situația, dacă România ar fi finanțat fabrici de profil. Situația actuală demonstrează cât se poate de limpede că dezinteresul și lipsa de înțelegere a subiectului au fost totale în România, dar și în Uniunea Europeană. Faptul că bați câmpii 24/7 pe un subiect nu înseamnă automat că ești interesat de el și că îl înțelegi.
Iohannis este dușmanul naturii și al investițiilor în energia verde. OK, înțelegem că ideologia trebuie amestecată în economie ca pe vremea comunismului. Nu vrei să construiești nimic semnificativ cu chinezii, dar canadienii ce au? Finalizarea celor două reactoare de la Cernavodă era vitală pentru România, în condițiile în care închizi pe bandă rulantă capacitățile de producție pe combustibili fosili (cărbune, petrol, gaz). Indiferent, de opțiunile politice și ideologice. De ce?
Pentru a atinge obiectivele mărețe asumate de Iohannis pe barba lui în numele tuturor, fără să întrebe pe nimeni, trebuie să atingem un nivel de emisii ZERO. Aceasta înseamnă să produci energie electrică și căldură, doar din sursele deja menționate: nuclear, hidro, eolian și foto. Ultimele două sunt cele mai dezirabile, deoarece au impact minim asupra mediului, doar afectează peisajul. Ar mai fi și geotermal, dar în România mai subțire. Însă, nu te poți baza pe ele, deoarece, în mod evident, depind de vânt și de lumină. Așadar, pentru a atinge independența energetică verde, este necesar ca România să aibă instalate capacități de 10 GWh eolian și foto și alți 10 GWh nuclear și hidro. Pentru a produce atât ziua, cât și noaptea necesarul de energie de aproximativ 7-8 GWh.
În acest moment, România are 6,65 GWh în hidro, 1,4 GWh în nuclear (greaua moștenire a comunismului), 3 GWh în eolian și 1,4 GWh în solar, dintr-un total de 18,3 GWh, conform datelor ANRE.
Deci, în ultimii 20 de ani și în urma multor zeci de miliarde de dolari cheltuite aiurea, România ar fi trebuit să aibă acum, un plus, de 7,55 GWh putere instalată. Din cele două reactoare de la Cernavodă ar mai ieșit 1,4GWh, 0,55 GWh din hidrocentralele blocate de falși ecologiști, care toacă sume imense de bani, și proiecte care zac în sertare, astfel că ar mai fi trebuit 6GWh din solar. Acestea se puteau realiza ușor prin parteneriat între marile companii de stat și zona privată, chiar cu simpli cetățeni care dispun de suprafețe de teren pentru realizarea unor parcuri de minim 0,5 MWh.
Dar pentru aceasta era necesară voință politică. Toată lumea ar fi câștigat. Numai că, politicieni au devalizat companiile de stat de profit, în proporție de peste 90% în fiecare an, prin distribuirea dividendelor, astfel că investițiile au fost un mare ZERO.
Bineînțeles că, pentru a crește capacitățile de producție, trebuia modernizată și crescută capacitatea de transport, dar și la Transelectrica e aceeași situație. Investiții doar pe avarie.
Cine îndrăznește să afirme că în 20 de ani nu era posibilă atingerea acestui obiectiv simplu îi suge PL-ul lui Iohannis. Altfel, în condițiile mult mai dificile de acum, cum credeți că e posibil să îl atingem în 8 ani, așa cum a semnat primarul de la Cotroceni?
Astfel, dacă politicienii ar fi făcut în loc să vorbească în gol, mult și prost, România ar fi fost acum independentă energetic, ar fi fost exportator de energie, ar fi avut energie electrică ieftină și implicit o economie competitivă, nu una în pragul falimentului.
În concluzie, toți politicienii care au condus țara în ultimii 20 de ani se fac vinovați de înaltă trădare și subminarea economiei naționale, însă cea de-a doua infracțiune au avut grijă să o elimine din Codul Penal!
Despre comisarii sovietici de la Bruxelles nu mai trebuie spus nimic. E clar pentru toată lumea de unde se împute treaba întotdeauna.