SARS-CoV-2 a dizolvat Uniunea Europeană și va spulbera Statele Unite ale Americii

0
22
Uniunea Europeană, așa cum o știm, a fost dizolvată de coronavirus
Uniunea Europeană, așa cum o știm, a fost dizolvată de coronavirus

În articolul de ieri vorbeam de prostia omenească și de iresponsabilitatea criminală a guvernaților din țările democratice. Deciziile vitale sunt luate cu mare întârziere, astfel că ne aflăm cu cel puțin 20 de pași în urma virusului și, în același timp, ne punem și piedici singuri ajutând propagarea epidemiei.

Oprirea activităților economice era justificată doar dacă erau stabilite clar zone și centre de carantină în care să fie izolați toți turiștii, indiferent de motivul vizitei în țară, cu excepția transportatorilor, pentru care era necesar un protocol strict de testare și decontaminare.

Însă, în condițiile în care peste 200.000 de potențiali infecți au intrat în țară de la decretarea stării de urgență și alte sute de mii au pătruns adânc în teritoriu înainte de 16 martie, scoaterea din priză a economiei nu se mai justifică, deoarece în următoarele luni virusul va continua să se răspândească până ce majoritatea populației va fi infectată și imunizată natural.

La nivelul Uniunii Europene, conducerea, formată din comisari de paie, a fost paralizată în această perioadă critică. Practic, în acest moment, UE e dizolvată de facto. Statele comunitare s-au descurcat fiecare cum a crezut de cuviință, neexistând un protocol comun de combatere a pandemiei și a efectelor acesteia. Tardiv, au fost luate niște decizii hilare, de genul “Țările membre nu mai sunt obligate să respecte pragul de deficit bugetar”. Această decizie fusese luată cu două luni înainte de coronavirus, cel care este în acest moment stăpânul absolut al Europei.

Statele Unite ale Americii urmează la rând și, așa cum anunță OMS, ar putea deveni noul epicentru al pandemiei. Donald Trump pune la bătaie 6 trilioane de dolari și se amăgește că de Paști bisericile vor fi ticsite de habotnici. Președintele SUA pare rupt de realitate, însă în fapt încearcă să creeze iluzia că este la butoane și controlează evoluția epidemiei. Ceea ce este total fals. Trump a făcut aceeași greșeală criminală pe care au comis-o toți guvernații din Europa. A închis granițele SUA, dar a permis repatrierea din Europa a propriilor cetățeni, de parcă coronavirusul ține cont de pașaport. Idiot!

Astfel, în doar câteva zile, metropola New York și coasta de nord-est a SUA a fost inundată de infecți care se călcau, efectiv, în picioare în aeroporturi. Cea mai mare discotecă organizată până acum pentru dansul coronavirusului pe melodia lui Gil Dobrică, după cea a meșterilor Orban, Ludovic și Viktor.

Însă, tot mai multe voci se întreabă, realist și cinic, cât poate fi susținut din punct de economic și cu ce costuri pe termen lung acest război cu un inamic invizibil, care poate fi depistat doar la câteva zile după ce a câștigat bătălia. Scorul este până acum 422.785 – 109.102 pentru SARS-CoV-2, cu mențiunea că virusul a obținut victorii decisive în 18.903 de cazuri, numărul fiind pe o pantă de creștere exponențială.

Trump crede cu tărie că economia SUA nu poate fi oprită mai mult de două, maxim trei săptămâni, pentru că nu este construită pentru a fi oprită.

Personal, nu cred că oprirea economiei reprezintă o soluție. Nici în timpului războaielor economia nu a fost oprită, chiar dacă era bombardată zi și noapte. Da, închidem sau reorganizăm sectoare economice și sociale neesențiale cu potențial ridicat de contagiune. Mai mult de atât reprezintă sinucidere ulterioară prin inaniție. Dovada că guvernul Orban adoptă măsuri doar pentru ca lumea să nu zică că e paralizat de incompetență sunt interdicțiile de circulație impuse. Absolut penibile.

Prima se referă la circulația pe timpul nopții, cu siguranță perioada cu cele mai slabe șanse de transmitere a virusului, între persoane aflate pe domeniul public.

Cea de-a doua este arestarea la domiciliu a tuturor persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Cu bilet de voie între 11 și 13, interval în care pensionari sunt invitați să se calce în picioare pentru procurarea bunurilor de strictă necesitate. Cât de imbecil poți să fii, domnule Orban!? Mandolina la Maxx!!!

Da, pentru că Orban a refuzat să țină indienii în carantină pe fâșie, acum trebuie să protejăm, cât se poate, categoriile vulnerabile, vizate de coronavirus. Însă, agentul SARS-CoV-2 nu cere cartea de identitate pentru a verifica vârsta, ci se uită în buletinul de analize medicale. Clientul preferat este diabeticul, neoplazicul, cel cu afecțiuni pulmonare cronice, etc.

În aceste condiții, plasarea în arest la domiciliu a unei categorii de cetățeni, în funcție de vârstă, reprezintă o discriminare gravă fără nicio justificare. Acești autoproclamați iubitori de democrație se pișă pe drepturile constituționale din pură și crasă prostie! Măsura excesivă nu este luată de dragul pensionarilor, ci cu unicul scop de a masca incompetența și hoția guvernaților de ieri și de azi, care au lăsat țara și sistemul medical în curul gol.

Revenind la economie, în România cinicii realiști spun același lucru și aici îi menționez pe Radu Banciu, Adrian Sârbu și Răzvan Savaliuc. Nu putem sta în casă mai mult de câteva săptămâni, cel mult două luni. Personal, pot să stau în casă și un an de zile. Chiar îmi place! Dar nu aceasta este ideea.

Nu putem să fugim la infinit de coronavirus, nici măcar 6 luni, în varianta optimistă, până la realizarea unui vaccin. Dacă îl luăm pe piept, ori ne imunizăm ori ne ducem. Vă e frică de moarte? De ce? Acum, nu mai suntem daci?

Răspunsul, totuși, trebuie nuanțat. Nu e vorba neapărat de frica de moarte. În cel mult 100 de ani, practic o clipă, toți oameni aflați acum pe Pământ, peste 7 miliarde, vor înceta să existe. Dar te oftici să știi că mori din culpa unui imbecil ca Orban, pentru că nu a vrut să își supere votanții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here