Rusia va beneficia de efectele încălzirii globale din mai multe puncte de vedere. Astfel, că cea de-a doua victimă importantă a războiului din Ucraina, dar care poate reprezenta ținta reală a conflictului, va fi lupta împotriva încălzirii globale condusă de progresiștii americani. Nu spun de americani, pentru că jumătate dintre americani consideră că încălzirea globală e o conspirație a progresiștilor. SUA sunt scindate în două, inclusiv de interesele diferite ale statelor aflate pe cele două coaste și statele continentale, fără ieșire la oceane (dovadă ce se întâmplă și în cazul armelor și avorturilor, alte două teme extrem de sensibile).
Primele au profitat din plin de poziția lor și sunt superdezvoltate, în timp ce restul au cam pierdut trenul și se bazează în continuare pe zone economice mai tradiționale. Însă, încălzirea globală reprezintă o amenințare reală pentru statele care au contribuit din plin la accelerarea acestui proces. Creșterea temperaturi globale cu 1,5 grade Celsius, va transforma orașe precum New Orleans sau Miami în adevărate Veneții, iar costurile se vor ridica la nivelul zecilor, dacă nu sutelor de trilioane. Nu întâmplător, cele mai importante susținătoare ale luptei împotriva încălzirii globale din Europa sunt tot țări costale, cu orașe importante construite la nivelul mării, gen Marea Britanie, Italia sau Olanda.
Ultimul plan, așa cum s-a prezentat la COP 26, semnat și de Iohannis, evident fără să întrebe pe nimeni, presupune ca economia mondială să renunțe, într-un timp relativ foarte scurt, la tot ce înseamnă combustibili fosili și sursă de CO2 și CH4, inclusiv la vaci.
Însă, tranziția la economia verde se va face în beneficiul țărilor super-dezvoltate cu resursele ieftine ale țărilor subdezvoltate și în curs de dezvoltare. Ceea ce va duce, inevitabil, la creșterea decalajului. Acesta este motivul pentru care principalii adversari ai acestui plan sunt Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud (țările BRICS), precum și mare parte a statelor africane și asiatice (chiar dacă declarativ susțin parția Green Deal-ul).
PUTIN: “CÂTEVA GRADE DE ÎNCĂLZIRE AR PUTEA SĂ NU FIE CHIAR AȘA DE RĂU!”
Războiul din Ucraina rezolvă dilema cu privire la încălzirea globală. Dacă statele dezvoltate doresc să continue tranziția la economia verde, vor trebui să umble la resursele naturale proprii. Statele Unite au resurse din belșug. Împreună cu Canada, egalează Rusia. Australia este și ea plină de resurse. Dar cam aici se încheie lista cu țări dezvoltate din top 10 al resurselor naturale. Clasamentul e completat de Arabia Saudită, Iran, China, Brazilia, Irak, Venezuela și, la mare distanță, de India. Restul resurselor naturale se găsesc prin Africa, în țări, după cum am arătat, destul de prietenoase cu Rusia.
Așadar, Statele Unite ale Americii trebuie să înceapă să își exploateze zăcămintele proprii, ceea ce are un cost ecologic important sau să continue să le importe din țări precum Rusia sau China. Trebuie subliniat că SUA nu a impus un embargo Rusiei asupra acestor resurse naturale, chiar și în actualul context, creat de războiul din Ucraina, cu prețuri cel puțin duble la orice.
Acest aspect este ușor de înțeles pentru orice român cu treabă, cel puțin ocazional, în magazinele de bricolaj. Un exemplu, cât se poate de elocvent, este cel al conductorilor (cablurilor) electrici de cupru, absolut necesari pentru o tranziție la economia verde, bazată pe energie electrică din surse regenerabile. Un metru liniar de cablu cu 3 conductori de 1,5mm nu se mai găsește sub prețul de 4 lei, doar dacă cumperi o rolă de 100 de metri și ai un discount de 50 de lei. Totuși, în urmă cu 6 luni, prețul maxim era de 2 lei per metru liniar. De ce această creștere bruscă? Pentru că Rusia era principala sursă și cea mai apropiată de conductori de cupru. Celelalte surse majore sunt pe cealaltă față a Pământului (Japonia, Australia, Peru, Chile, China), în Africa (cele două Congo și Zambia) sau Asia Centrală (Kazahstan).
TERITORIUL RUSIEI ESTE STRĂBĂTUT DE 30 DINTRE PRIMELE 100 CELE MAI MARI FLUVII ALE LUMII
Rusia, cu tot embargoul statelor occidentale, profită din plin de actualul context și, momentan, câștigă războiul din Ucraina. Însă, dacă lucrurile continuă în aceeași direcție, Rusia va profita și de pe urma încălzirii globale. O creștere a temperaturii globale poate să înseamnă o climă mai blândă pentru ruși, dar cel mai important fenomen care se observă deja este reprezentat de deschiderea permanentă a rutelor maritime arctice. Să nu uităm că cea mai mare graniță a Rusiei este cea cu Oceanul Arctic, dar care este în cea mai mare parte a anului înghețat bocnă, că d-aia i se mai zice și Înghețat. Litoralul arctic al Rusiei măsoară nu mai puțin de 24,140 km dintr-un total al țărmurilor de 37,653 km. De asemenea, nu trebuie uitat că Rusia are una dintre cele mai importante rețele hidrografice, cu 30 de fluvii în top 100 la nivel mondial, dar și cu o rețea extinsă de canale între acestea care îi asigură legături, în special, între Marea Neagră, Marea Azov și Marea Caspică cu Marea Baltică.
De asemenea, încălzirea globală va aduce vremuri mai bune și pentru agricultură, inclusiv în Siberia. Subiectul a fost analizat în detaliu de New York Times la finalul anului 2020, fiind reținută și o remarcă a lui Putin: “Câteva grade de încălzire ar putea să nu fie chiar așa de rău! Am putea cheltui mai puțin pe haine de blană, iar recolta de cereale ar crește.”
În concluzie, Rusia va profita enorm în urma încălzirii globale și nu are niciun motiv logic să dorească o reducere a consumului mondial de combustibili fosili. În aceste condiții, războiul din Ucraina are toate șansele să se prelungească, deoarece reprezentă un factor destabilizator, în sensul influențării politicilor statelor dezvoltate și al piețelor mondiale, ceea ce își dorește cu adevărat Rusia. Să nu uităm că, în 3-4 luni, vine iarna și nu avem nicio garanție că va fi la fel de blândă ca cele din anii precedenți!
Cu ce ne încălzim? Cu panouri solare și eoliene? Nu avem, pentru că nu am fost în stare în ultimii 10 ani, cam de când e Iohannis la putere, să mai instalăm vreun megawatt. Baza rămâne cărbunele, petrolul și gazul metan. Noroc cu Ceaușescu că a lăsat niște hidrocentrale în urmă, însă și pe acestea tâlharii-trădători au pus de multă vreme ochii și vor să le privatizeze, chiar dacă au o importanță strategică vitală pentru România.
PS. Cât am scris acest articol evenimentele m-au depășit un pic. Pericolul ca Rusia să închidă total conducta de gaz este resimțit acut de germani, care se tem că o parte importantă a economiei va fi pusă pe butuci. În plus, țările OPEC+ nu au niciun gând și niciun interes să crească producția de petrol până la finalul anului, pentru a compensa un eventual embargo asupra celor 10 milioane de barili de petrol rusesc. Mai mult, nici nu a început bine vara și seceta își face de cap în regiunile sudice ale Europei, cele mai afectate fiind Spania, Franța și Italia.