Acasă Externe Ziua Victoriei la Moscova

Ziua Victoriei la Moscova

482
0
Putin începe să semne cu un boșorog de 70 de ani, care umblă cu punga de pastile la el. Ceea ce nu e deloc surprinzător. Mai are un pic și face 70 de ani.

Parada prilejuită de Ziua Victoriei împotriva Germaniei Naziste nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor “analiștilor”. Mai mult, componenta aviatică a fost scoasă din program pe motive “meteorologice”.

Nici Putin nu a dat satisfacție, discursul său fiind unul extrem de temperat. Practic, întreaga ceremonie s-a încadrat în tiparul anilor pandemici. Toată manifestarea și defilarea a durat ceva mai mult de o oră. Ucraina a fost amintită, dar doar marginal, în contextul luptei continue a Federației Ruse (URSS) împotriva oricăror manifestări naziste. Business as usual!

În acest timp, “Operațiunea Militară Specială” din Ucraina a continuat nestingherită. Mesajul este cât se poate de clar: nu am putut să rezolvăm situația repede, fără prea multe pagube, vom continua războiul atât timp cât vom considera că este necesar, indiferent de costuri.

În acest moment, Armata Roșie controlează cam 20% din teritoriul Ucrainei (incluzând Crimeea). Se tot vorbește, de la retragerea rușilor din zona Kievului și nordul Ucrainei de faza a doua. Momentan, repoziționările și concentrările de trupe pe zona de est și sud nu par să producă schimbări semnificative cu privire la intensitatea atacurilor. Cu excepția Mariopol-ului, căzut în mâna rușilor (în ciuda rezistenței din beciurile Azovstal), modificări semnificative pe linia frontului nu s-a produs în ultima lună.

Această situație denotă natura așa-zis hibridă a conflictului. Ucraina primește ajutoare militare importante din Vest, dar Federația Rusă nu pare deranjată. Din când în când, mai anunță că a atacat puncte de concentrație a armamentului și trupelor de mercenari NATO. Parcă își dorește ca Ucraina să reziste cât mai mult, pentru a justifica prelungirea unui război inutil. Așa cum a fost și retragerea voluntară de la porțile Kiev-ului. Logică elementară. Vrei să obții o victorie rapidă, pisezi capitala! Cu excepția a două-trei atacuri, teritoriul Kievului nu a fost afectat de război. Bizar, nu?

În relația sa cu lumea occidentală, Federația Rusă avea doua probleme esențiale: vindea extrem de ieftin resurse naturale țărilor din Uniunea Europeană (în special, Germania) și era “invadată” de subcultura americană. Acestea au fost rezolvate de actualul conflict. Competitivitatea economică a Uniunii Europene se baza pe două componente: tehnologie avansată și materiile prime ieftine. Dacă cea de-a doua a fost, momentan, parțial eliminată, efectul este evident: inflația. Ce se va întâmpla după ce va fi complet eliminată e previzibil.

Pentru a înțelege ce va urma dau un exemplu concret în legătură cu gazele naturale. Rușii folosesc gazul la orice. Au un consum lunar halucinant, în medie de 800 metri cubi la o suprafață de 160 metri pătrați, pentru care plătesc, însă, doar 20 de dolari. Luna trecută, compania Engie, deținută și controlată în totalitate de statul francez, mi-a emis o factură cu valoarea de 65 de lei pentru un consum fictiv de 16 metri cubi, cu tot cu compensare. De altfel, aceeași companie care asigura costuri minime pentru cetățenii francezi pe spatele cetățenilor de rangul doi și trei din Uniunea Europeană, refuză să îmi restituie cei 90 de lei deja achitați pentru consumul fictiv înregistrat anterior (41 metri cubi).

O altă companie care lucrează în interesul propriilor cetățeni este cea a statului italian, ENEL. Macaronarii mi-au umflat vreo 1.200 de lei din cauza unui contor defect. După un an, după ce s-a constat metrologic defecțiunea, după ce consumul a fost recalculat și a fost emisă factura de stornare, conform normelor ANRE, broscarii, în urma notificării, încă refuză să îmi spună când au de gând să îmi returneze banii. Solidaritate europeană, nu?

Eu sunt doar un caz. Dar sunt printre puținii călare pe ei. Gândiți-vă că sunt zeci, poate sute de mii de români care nu sunt la fel de belicoși și acceptă situația și pierderea fără să comenteze.

În acest context, cea mai mare crimă împotriva poporului român, a oamenilor simpli cărora teoretic le aparține această țară, este vânzarea de noi pachete de acțiuni deținute de stat la societățile din sectorul energetic, gen Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, etc.

Guvernul marionetă instalat de Pentagon la București tocmai asta se pregătește să facă! Faptul că România mai are încă o importantă pârghie de a compensa costurile pentru energie se datorează profiturilor realizate de companiile din sectorul energetic. Când pachetele de acțiuni la acestea se vor subția, nici compensații nu vor mai exista, iar facturile vor trebui suportate integral de cetățeni.

Pentru că, până la urmă, întrebarea care se ridică, în jocul de șah dintre democrație și autocrație, este una cât se poate de simplă: care este scopul primordial? Răspunsul e la fel de simplu: un standard de viață decent pentru toți cetățenii și oportunități legitime de dezvoltare pentru cei care au aspirații mai mici sau mai mari de înavuțire. Dacă aceste două componente nu sunt îndeplinite simultan, vorbim de un sistem economic și social eșuat, indiferent de natura lui.

Revenind la evenimentul de azi, Putin își arată vârsta. La aproape 70 de ani, liderul de la Kremlin are probleme de sănătate evidente. Fața buhăită, mâna dreaptă mai puțin mobilă, mersul, sunt semne care trădează cel puțin probleme cardiace și renale. Însă, acestea nu îl vor împiedica să mai conducă Rusia încă vreo 2 sau 12 ani. Și să încheie războiul din Ucraina în condițiile pe care le dorește. Sau să îl continue pe termen nedeterminat…

Însă, cel mai halucinant aspect al războiului este faptul că doi ciudați, Zelensky și Kuleba, care nu reprezintă pe nimeni în Uniunea Europeană au ajuns să dicteze politica Uniunii Europene! Cu un tupeu absolut nesimțit de raket, cei doi dau note, pun comisarii europeni la colț pe coji de nucă, în condițiile în care sunt exponenții unui stat profund corupt și anti-democratic, care a fost, este și va fi Ucraina, ante și post invaziei rusești…

În concluzie, după doi ani de restricții “pandemice”, trebuie să ne pregătim de alți mulți ani de restricții cauzate de război.

PS. Ucraina a primit deja mult mai mulți bani din Vest în două luni de război, cu unicul scop de a lua cât mai multe rachete rusești în cap, decât a “primit” România în ultimii 15 ani.