Fotbalul românesc a intrat pe o pantă descendentă cu mult timp în urmă. Ritmul degradării calității jocului la toate categoriile de vârstă s-a accentuat după alegerile din 2014. O gașcă de băieți cu idei neo-comuniste a pus mâna pe conducerea fotbalului și îl transformă treptat, dar sigur, într-o anexă a politicului, de tip circ.

FRF Fotbal Burleanu si Stoichita
Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță, un politician și un antrenor, ambii ratați, sunt principalii responsabili pentru rezultatele loturilor naționale

Scopul lor este unul sigur. Să pună mâna pe cât mai mulți bani, într-un timp cât mai scurt. În acest sens, au și comis o serie întreagă de ilegalități, inclusiv sifonarea de fonduri europene în 2015.

Pentru a-și crea o aparență de competență s-au înconjurat de o armată întreagă de antrenori ratați și de profesorași de mâna șaptea. Însă, impostura le este dovedită de rezultate. Tocmai de aceea în singura lozincă în care este pomenită performanța nu se vorbește despre prezent, ci despre un viitor extrem de îndepărtat.

Din spate nu vin decât foarte puțini juniori cu reale calități, dar și aceștia sunt sacrificați pe altarul intereselor de grup. Deoarece toate selecțiile se fac conform unui grafic care nu include valoarea fotbalistică, ci doar pe cea electorală. Selecțiile trebuie să satisfacă poftele votacilor. Faptul că România se face de râs în fața unor reprezentative care acum câțiva ani doar visau cel mult la o remiză în confruntările directe nu reprezintă un motiv nici de îngrijorare, dar nici măcar de jenă pentru federali.

Strategia federală de dezvoltare a fotbalului reprezintă un eșec total din punct de vedere sportiv. Orice inițiativă venită de la Casa Fotbalului reprezintă un nou cui bătut în coșciugul fotbalului asociație.

Exemplul cel mai recent este modificarea Regulamentului de Organizare al Activității Fotbalistice. Gașca lui Burleanu și-a propus din prima secundă să subordoneze fotbalul factorului politic, ceea ce va reuși în actualul mandat. Fotbalul independent va fi asasinat până în 2020. Dar și performanța. Fotbalul de primărie, cu toate efectele sale nocive, va triumfa și tocarea banilor publici va fi singurul obiectiv al activității numită impropriu fotbal (doua exemple recente și concrete sunt cele de la Timișoara și Constanța).

Practic, în acest moment, Federația Română de Fotbal nu se mai ocupă de fotbal, ci de sportul școlar și cel de masă, domenii pentru care există prin lege federații de specialitate.

Trecerea masivă a activității de formare a juniorilor de la centrele cluburilor de fotbal către cluburi sportive școlare și licee cu profil sportiv reprezintă principalul factor al degradării pregătirii viitorilor fotbaliști.

Aceste structuri de drept public sunt foarte bune atâta timp cât își urmăresc scopul pentru care au fost înființate. Din momentul în care își depășesc acest scop și își propun să se substituie cluburilor de fotbal devin extrem de nocive. Să luăm doar un exemplu cu privire la LPS-uri. Acestea sunt înființate să formeze instructori sportivi, nu sportivi. Dacă în cazul sporturilor individuale efectele depășirii atribuțiilor sunt mai greu sesizabile, în ceea ce privește sporturile de echipă efectele sunt dezastroase asupra bazei de selecție, în special pentru cluburile de fotbal. Mai mult, în ultimul timp, LPS-urile au început să solicite inclusiv grile de formare sau taxe de transfer. Și ne mai mirăm că nu mai avem fotbal, iar majoritatea juniorilor au grave carențe în ceea ce privește pregătirea de bază?

Pentru a se ajunge la această situație conducătorii acestor unități de învățământ, în coluziune cu cei care controlează activitatea FRF, au comis și comit fals în înscrisuri și abuz în serviciu, în formă continuată. N-ar fi rău de făcut o plângere penală la DNA și pe această temă.

ProSport a publicat o știre extrem de tristă și rușinoasă. O selecționată U15 din 8 județe ale Moldovei a fost învinsă cu 6-0 de reprezentativa similară a Republicii Moldova. Din filmarea prezentată, diferența putea fi, cu ușurință, mult mai mare… Aici am ajuns sub conducerea lui Burleanu și Stoichiță!