Metaloglobus umblă la imagine, înainte de promovarea în Liga 2

0
191

Metaloglobus București se află la un pas de prima promovare și începe să își promoveze și imaginea. Astăzi, am primit un comunicat cu titlul „Metaloglobus, visul fotbalistic din Pantelimon”, preluat de mai multe site-uri, inclusiv de ProSport, prin intermediul Mediafax.

Stadionul Metaloglobus

Angajarea serviciilor unei companii de relații publice este una lăudabilă. Acest pas trebuia, însă, făcut mult mai devreme, deoarece imaginea se construiește pas cu pas, nu de azi pe mâine. N-aș fi vorbit pe marginea acestui subiect, dacă atenția nu mi-ar fi atrasă de anumite aspecte prezentate, altele nu, dar și unele informații interpretabile.

O campanie de acest gen are ca scop atragerea de susținători. De la simpli spectatori la investitori. Liga 2 poate fi o pălărie mare pentru patronul echipei. De unul singur, efortul financiar sigur va fi resimțit. Astfel că are nevoie de parteneri care să investească alături de el.

Venind vorba de investiții, trebuie spus că Imad Kassas, patronul de origine siriană, cel care a cumpărat fabrica METALOGLOBUS merită tot respectul, în ceea ce privește stadionul și finanțarea echipei de fotbal. Pas cu pas, an după an, a pus cărămidă peste cărămidă și acum are un stadion decent pentru nivelul ligii secunde și asigură un buget echilibrat pentru funcționarea echipei.

Revenind însă pe partea de promovare a imaginii, PR-istului trebuie să îi pui la dispoziție toate informațiile necesare, corecte, în special pe cele mai sensibile, pentru a putea construi o campanie de succes. Altfel, va fi pus în situații delicate, în care nu va avea suficient spațiu de manevră.

De exemplu, menționarea prieteniei cu Gigi Becali și intenția exprimată de acesta într-un moment tensionat de a cumpăra Metaloglobus nu e tocmai indicată, deoarece constituie un element de instabilitate și incertitudine pentru potențialii susținători. Apoi, paralela cu BUG Mafia e ca nuca în perete. Câți hip-hoperi ați văzut pe stadioane? Sau ce legătură are succesul în sport cu succesul unui gen muzical în care drogurile apar la câteva cuvinte?

În ceea ce privește declarația trunchiată a lui Gigel Coman aceasta poate provoca confuzie, intenționat sau nu. Între Metaloglobus și Metalul, două echipe diferite, ultima fiind prezentă mult timp în scandările galeriilor bucureștene. Cele două stadioane sunt despărțite de câteva sute de metri, cel al echipei de legendă fiind acum o paragină. Aici da este o pâine de mâncat, dacă se face o paralelă clară sau o predare de stafetă. Cu Metalul e mult mai indicat decât cu BUG Mafia…

Un alt amănunt pe care PR-istul trebuie să îl cunoască este chiar istoria recentă a echipei. Actualul club nu are legătură, din punct de vedere juridic, cu vechiul club, cel care a câștigat campionatul municipal Liga 4 în 2011. De altfel, momentul 2011 are o sensibilitate deosebită, deoarece atunci echipa a jucat pentru prima dată într-un eșalon de nivel național, Liga 3.

Inițial echipa de fotbal a fost înscrisă în competițiile bucureștene ca asociație fără personalitate juridică, cu Certificatul de Identitate Sportivă B/F/00003/2002. În momentul în care promovarea a devenit o posibilitate concretă, adică a fost câștigat titlul în Liga 4, a apărut o problemă esențială: cluburile fără personalitate juridică pot să participe în competiții doar până la nivel județean.

Atunci s-a luat decizia înființării unei Societăți pe Acțiuni cu același nume: SC FC METALOGLOBUS SA, care a obținut Certificatul de Identitate Sportivă B/A3/00002/2011. Barajul de promovare a fost pierdut de campioana Capitalei în fața Rapidului din Clejani. Și atunci cum a ajuns să joace Metaloglobus în Liga 3, din moment ce două condiții nu erau îndeplinite, cea juridică și cea sportivă?

Campionatul Liga 3, ediția 2011-2012 începe fără Metaloglobus. După prima etapă, o echipă care nu a solicitat înscrierea în competiție, Trimf Bârca din Seria IV, este exclusă și înlocuită cu Metaloglobus. Care Metaloglobus? Președintele FRF Mircea Sandu declara că a fost acordat locul campioanei capitalei, pe baza referatului depus, în timp ce în hotărârea Comitetului Executiv se afirmă că a fost aprobată cererea CS Metaloglobus. Niciuna dintre variante nu este corectă, deoarece în competiție a fost înscrisă o structură nou înființată SC FC METALOGLOBUS SA, cea care se află astăzi pe primul loc în Seria 3.

Comunicat FRF 2011 Metaloglobus

GAZETA SPORTURILOR: Dosarele X la FRF

PROSPORT: Decizie SF la FRF

Din punctul meu de vedere, această mișcare a fost doar o punere de toartă, prin crearea complicității. Oricând, departamentul juridic al FRF se poate autosesizeze cu privire la această situație. În 2013, Marius Burcă, președintele executiv al Metaloglobus a fost desemnat ca reprezentant al cluburilor de Liga 3 în Comitetul Executiv, funcție pe care o va ocupa până în momentul promovării în Liga 2. Poziție din care s-a înțeles perfect și cu vechea și cu noua administrație a FRF. Pentru mine motivul este evident: nu are cum să supere conducerea FRF fără să fie supărat și mai rău.

Chiar dacă au trecut aproape 6 ani, aceasta situație trebuia atacată frontal chiar de Metaloglobus. Povestea trebuie expusă și controlată, prin propria interpretare. Și anume, cu toate că participarea în Liga 3 a fost obținută într-un mod nu tocmai regulamentar, Metaloglobus, alături de CSU Craiova, reprezintă un caz fericit, de decizie discreționară a Comitetului Executiv încununată de succes, prin investițiile pe termen mediu și lung în fotbalul românesc.

Din punctul meu de vedere, am afirmat în nenumărate rânduri, FRF ar trebui să introducă condiții minimale de înscriere în competiții. Unele există deja, dar nu sunt aplicate. Iar locurile vacante trebuie ocupate prin concurs public de dosare, pe baza unor criterii concrete, atât sportive, cât și financiare. Pentru că altfel, an de an, competițiile vor avea de suferit prin retragerea echipelor care încă de la începutul sezonului manifestă probleme grave de sănătate.

Încă o dată, felicitări pentru inițiativă. Însă, o campanie de succes trebuie să fie de durată și să prezinte toate aspectele activității, să clarifice altele, evident, într-o viziune proprie.